Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
koktajle z mozzarella
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
mozarella
Skąd w następstwie tego wziąć oryginalny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – faktycznie warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.