Dobra włoska restauracja – typowe menu
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najpopularniejszy rodzaj restauracji. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską goście kosztują rzadsze dania obiadowe – risotto, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Szukając dobrej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w menu znajdują się też mniej popularne włoskie potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to duża wielość smaków i dania z różnych miejsc Włoch. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski klimat.
Włoska kuchnia jest łatwa, ale to nie znaczy, że że nie jest pyszna Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wina włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać trunków. Kolacja we włoskim klimacie z całą pewnością musi obejmować również aperitiff. Lampka alkoholu to we Włoszech norma. mięso sezonowane Kraków Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie chianti, lombardyjskie oltrepo pavese oraz nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako faktycznie włoska, powinna mieć szeroki wachlarz win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania trzeba poszukać restauracji, która umie przygotować nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film