Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich alternatyw, jakie oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów i duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe jedzenie włoskie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. włoska restauracja w centrum Krakowa Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film